Мария Звездева и нейната история влязоха в учебник на Кеймбридж

На 15 януари 2016 г. Мария Звездева – ученичка от Спортното училище в Стара Загора, с бързата си реакция и самообладание спаси живота на тролейбусен шофьор, който си беше глътнал езика.

Това имаше голям обществен отзвук. Мария живее в дом “Мария Терезия” в Стара Загора. Събраните от дарителската кампания 9 000 лв. са за образованието й и спортната й подготовка по плуване. Момичето все още мечтае да стане треньор и то добър.

Директорът на старозагорското ОУ “Кирил Христов” – Господин Балакчиев казва пред БТА, че учителят по английски език Гено Недялков пръв е видял описаната в британски учебник за 6 клас случка. Той сподели за първите реакции на учениците и каза: „някой, когото могат да видят следващото междучасие, напълно истински и реален, е станал герой на учебник.”

Това е учебник на Кеймбридж, приспособен към българските училища. Текстът описващ случката е от “Your space for Bulgaria”. Негови автори са Мартин Хобс и Джулия Стар Кедъл, а от българска страна – Десислава Зарева и Николина Цветкова.

Директорът Балакчиев каза, че историята вече има свой живот. „Ще пътува с учебника по английски език по цял свят и ще вдъхновява, надяваме се, и други деца.”

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *