Плавен растеж на лихвите от 2019 година

В ефира на “Дарик” – Димитър Радев – управител на БНБ,предвижда плавен растеж на лихвите по депозитите и кредитите през 2019 г., като очакванията са нивата им през 2018 г. да се запазят.Това ще е като последствие от политиката на централната банка, която постепенно се нормализира. Това се отнася и до паричната политика.

Управителят на БНБ допълни, че българите продължават да спестяват, макар че доходите им са ниски. В банките в момента има над 71 млрд. лв. депозити. От тях 47 млрд. лв. са на домакинствата. Това според него се дължи на предпазливостта на населението в разходите, които прави и в доверието към банките. Заемите за домакинствата са 23 млрд. лв. от общо 53 млрд. лв. кредити.

От казаното от Радев става ясно, че чисто технически България е изпълнила основните изисквания за потенциалното й членство в еврозоната, но каза, че това е един от процесите в ЕС. Той обаче не се наема да даде прогноза кога това ще стане.

Според него левът е стабилен и с много добро покритие. БНБ е представила на правителството своя анализ за ползите и цената от членството в общия валутен съюз, но управителят на БНБ не каза какво съдържа той.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *