Ще бъдат на лице три цвята ековинетки у нас!

Много скоро всички видове коли ще са с категории, точно както хотелите. Това, обаче ще стане факт според това колко изгорели газове се създават. При прегледа на колата, според категорията, в която попада, ще лепим на стъклото си „ековинетка” .
Според изследванията на въздуха, над 60% от мръсния въздух се създава от трафика. А за средна възраст на колите в България определят скромните 20 години. Те, разбира се, произвеждат повече отровни газове от колите на 1,2-5 години, дори 10.
За сравнение само, колите в Париж са със средна възраст 9 години. Там вече водят битка със старите автомобили. Стикерите там са 6 цвята. Отново условието за категоризация е нивото на изгорелите газове. Като друг фактор, определящ цвета на винетката е годината, в която е произведен автомобилът и какъв е двигателят й.
Французите вече решават своите проблеми с нивото на замърсяване на въздуха, на нас ни остава само да ги последваме. До два-три месеца ще се въведат в експлатация вече и у нас „ековинетките”. Трицветните стикери ще бъдат залепвани, когато колата мине на годишен технически преглед. Информация до каква степен автомобилите създават замърсявания  ще трябва да бъдат подавани в „ Автомобилната администрация”.

Снимка: Скандал.бг

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *