Dyson Vassilias
hello@infosi.bg
Стара Загора, България
13/04/2024

1.Анаболи и действието им върху тялото ни

Кой използва анаболи

Според изследване, употребата на анаболни стероиди за немедицински цели е по-често при мъже на 30 години. Други групи, които обикновено ги използват, включват:

 • Професионални атлети и бодибилдъри, които се занимават със състезателен спорт или които имат силно желание да успеят.
 • Хора, които работят в индустрии, където мускулния релеф е важна сила – като охранителни работници, полиция, строителни работници и персонал на отбранителните сили.
 • Млади хора и възрастни, които са загрижени за образа на тялото си и искат да изглеждат мускулести, за да се чувстват добре. Това може да включва хора, които работят в модната и развлекателната индустрия.

 

Как анаболните стероиди влияят на тялото

Хората, които използват анаболни стероиди, обикновено изпитват много бързо увеличаване на мускулния релеф. Това обикновено означава, че хората са в състояние да тренират по-често и за по-дълги периоди от време, с подобрено възстановяване.

Това пък често може да доведе до бързо увеличаване на чистата мускулна тъкан.

Задържането на течности също е често срещано и може да доведе до мускулите да изглеждат меки или подути.

 

Зависимост от анаболни стероиди

Анаболните стероиди не предизвикват физическа зависимост при правене на мускулен релеф. Ако обаче човек разчита на тях за своето самочувствие и увереност, тогава отказването може да бъде изключително трудно. Натискът да продължат да използват стероиди може да доведе до чувство на гняв или депресия, ако им бъде отказан достъп до стероиди, дори временно.

 

Как действат анаболните стероиди

Анаболните стероиди действат като имитират свойствата на естествено срещащи се хормони. Техният химичен състав е подобен на тестостерона и може да активира тестостероновите рецептори на тялото. След като рецепторите се стимулират, настъпва ефект на доминото на метаболитни реакции, тъй като лекарството инструктира тялото да увеличи производството на мускулна тъкан.

Тестостеронът има два ефекта върху тялото ви:

 • анаболен – поддържа плътността на костите, подпомага растежа на мускулите и ускорява възстановяването от нараняване
 • андрогенен (известен също като маскулинизиране) – развива и поддържа мъжки характеристики (като пенис, тестиси, мускулен релеф, дълбок глас и окосмяване по лицето).

Въпреки че тестостеронът се нарича мъжки полов хормон, той се среща естествено и при жените, но в много по-малки количества.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Ползи от анаболите за релефа на мускулите

Когато става въпрос за ползите от анаболните стероиди, терминът „ползи“ трябва да се използва свободно, тъй като тези ползи често са краткотрайни и редица тежки странични ефекти често са последващ ефект и последица от споменатите ползи.

 

Някои от ползите от употребата на стероиди  за мускулите включват:

 • Намаляване на времето за възстановяване – известно е, че времето за възстановяване на тези, които използват стероиди, намалява драстично. По-рано говорихме за кортизола и ефектите, които има върху тялото, причинявайки увреждане на мускулните тъкани, както и забавяйки времето, необходимо на човешкото тяло и мускулите да се възстановят. Анаболните стероиди често регулират производството на кортизол в тялото, когато тялото е под стрес. Това спомага за ускоряване на времето за възстановяване при претърпени наранявания и мускулна травма, като по този начин позволява увеличаване на издръжливостта при упражнения.
 • Увеличаване на размера на релефа на мускулите – Това е един от най-известните ефекти на стероидите. Тъй като анаболните стероиди улесняват повишаването на нивата на тестостерон или когато стероидът е синтетична версия на тестостерона, ще позволи на повече тестостерон да навлезе в тялото. Тестостеронът е критичен фактор за мускулния растеж и релеф на мускулите. В някои случаи мускулите ще продължат да се развиват без упражнения, но упражненията и тренировките ще пожънат драстични резултати.
 • Намаляване на телесните мазнини – Стероидите са в състояние да намалят телесните мазнини, което е идентифицирано в резултат на повишена скорост на метаболизма. Някои експерти също смятат, че стероидите могат да окисляват мазнините, това е известно като липидно окисляване. Това се отнася до използването на мастни киселини за производството на енергия. Така ще изпъкне релефа на мускулите.
 • Стероидите се използват за лечение на няколко медицински състояния – Както беше споменато по-горе, стероидите първоначално са били използвани предимно за пациенти, страдащи от мускулна атрофия в резултат на заболяване. Или за хора, нуждаещи се от допълнителен тестостерон, за да подобрят загубата на либидо или да улеснят пубертета, когато индивидът не може да направи това естествено.
 • Увеличаване на производството на червени кръвни клетки – Доказано е, че стероидите ускоряват производството на червени кръвни клетки. Червените кръвни клетки са отговорни за пренасянето на кислород в тялото, за да достигне до всички тъкани и органи. Когато повече кислород може да се транспортира до мускулите, това им дава възможност да работят по-усилено и за по-дълги периоди. Поради това редица атлети за издръжливост използват анаболни стероиди с тези ефекти, въпреки че употребата им е незаконна.

 

 

 

 

 

3.За какво се използват анаболните стероиди

За какво се използват анаболните стероиди?

Лекарят може да предпише анаболни стероиди за лечение на хормонални проблеми, като например:

 • забавен пубертет при мъжете
 • ниски нива на тестостерон, например при мъже със заболяване на тестисите или недостатъчност на хипофизата

Анаболните стероиди също могат да бъдат предписани за заместване на мускулна загуба поради състояния като рак или СПИН или за лечение на някои видове рак на гърдата и анемия.

Някои състезателни атлети, културисти и хора, които се нуждаят от силни, релефни мускули за работата си, приемат анаболни стероиди, за да:

 • изградете чиста, релефна мускулатура
 • увеличаване на силата и способността
 • намаляване на времето за възстановяване след нараняване

Младите хора, които се притесняват за образа на тялото си, могат да изберат да приемат анаболни стероиди, за да намалят телесните мазнини.

 

Какво всъщност представляват анаболните стероиди?

Анаболните стероиди са синтетични (произведени от човека) лекарства, които са подобни на мъжкия хормон тестостерон. Тяхното научно наименование е анаболно-андрогенни стероиди (AAS). Те обикновено идват под формата на перорална таблетка, но могат да бъдат налични и като гел или течност.

Анаболните стероиди са различни от кортикостероидите, които са лекарства, използвани за лечение на състояния като артрит или астма. И двата понякога се наричат ​​просто „стероиди“, което може да бъде объркващо.

Въпреки че анаболните стероиди могат да се предписват за медицински цели, някои хора може да ги използват незаконно и да ги приемат, за да подобрят представянето си в спорта, външния си вид или образа на тялото си. Някои ги използват за увеличаване релефа на мускулите. Когато се използват за ефективност, анаболните стероиди се класифицират като лекарства за подобряване на ефективността и изображението. Потребителите понякога ги наричат ​​„roids“, „gear“ или „juice“.

 

Ключови факти за анаболите

 • Анаболните стероиди са синтетични (произведени от човека) лекарства, които копират ефектите на тестостерона.
 • Те се използват медицински за хормонални проблеми или загуба на мускули, но някои хора злоупотребяват с тях за изграждане на сила и релеф на мускулите.
 • Краткосрочните странични ефекти включват промени в настроението, а дългосрочните ефекти могат да включват сърдечни проблеми или рак.
 • Анаболните стероиди са безопасни, когато се използват според предписанията и указанията на Вашия лекар.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Какво се случва, когато започнете и спрете да използвате анаболи за релеф

Ако използвате незаконно стероиди за изграждане на релеф на мускули или подобряване на вашите PBs във фитнеса, вероятно използвате големи дози. Те осигуряват значително по-високо ниво на хормони, отколкото тялото ви всъщност се нуждае. Това може да дойде с груби странични ефекти и сериозни дългосрочни здравословни проблеми, които може да отнеме много време, за да изчезнат.

Ето какво може да се случи, когато започнете и спрете да употребявате анаболи за релеф

 

Какво се случва, когато започнете да приемате анаболни стероиди за релеф

Хората, които използват анаболни стероиди, ще изпитат много бързо увеличаване на мускулната сила мускулния релеф и размер. Те ще могат да тренират по-често, по-дълго и с по-добро възстановяване, но тези ползи идват със странични ефекти, които имат значителни последици за здравето.

 

Употребата на анаболи за релеф може да причини:

 • Задържане на течности
 • Затруднено заспиване
 • Увреждане на нервите от инжектиране на стероиди
 • Раздразнителност, промени в настроението, агресия или депресия („роидна ярост“)
 • Повишено сексуално влечение (либидо)
 • Тежко акне (главно по гърба, раменете и гърдите)
 • Свиване на тестисите
 • Намален брой сперматозоиди
 • Еректилна дисфункция
 • Гинекомастия (развитие на гърдите)
 • Косопад

 

Какво се случва, когато спрете приема на анаболи за релеф

Хората могат да станат зависими от стероидите, особено когато се разчита на тях за увереност и самочувствие. Оттеглянето от стероидите може да бъде невероятно трудно. Не само ще загубите някои от промените в имиджа и ефективността си, но също така ще изпитате симптоми на нисък тестостерон. Когато приемате стероиди, вие преодолявате производството на тестостерон в тялото си. Когато спрете злоупотребата със стероиди, на тялото ви са необходими седмици до месеци, за да се върне към производството на собствен тестостерон.

 

Ефектите на спиране на анаболи за релеф включват:

 • Главоболие
 • умора
 • гадене
 • Болка в мускулите
 • Безпокойство
 • Лош сън
 • Лошо настроение и депресия
 • Ниско сексуално желание
 • Еректилна дисфункция
 • Телесна дисморфия
 • Самоубийствени мисли.

Много мъже, които злоупотребяват със стероиди, решават да спрат, когато искат да възстановят плодовитостта си, за да създадат или да увеличат семейството си. Обикновено са необходими около шест до 18 месеца, за да се възстанови плодовитостта.

 

Ако злоупотребявате анаболи за релеф и искате да спрете, бъдете честни с Вашия лекар, за да получите правилната подкрепа. Асистираната от лекар детоксикация може да помогне за справяне със симптомите на отнемане. Това може да включва посещение на психолог (за когнитивно-поведенческа терапия), тъй като може да се справи с основната причина за употребата на стероиди и да избегне рецидив. Ако внезапно сте спрели стероидите и сте преживели депресия, трябва да бъдете наблюдавани от здравен специалист.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Какво се случва с тялото ми, когато приемам анаболи за релеф

Какво се случва, когато мускулите ми растат?

Когато тренирате чрез вдигане на тежести, бягане или каквато и да е вашата фитнес сфера, вероятно ще се натоварите така, че да бягате по-бързо или да вдигате по-тежко. Това създава малки разкъсвания в мускулните ви влакна. Като естествен отговор на тази травма, тялото ви ще започне процес на възстановяване и свръхкомпенсиране на щетите чрез добавяне на по-големи протеинови нишки, за да изгради мускулно влакно, което е по-силно. Този процес на възстановяване е известен като протеинов синтез и води до мускулна хипертрофия (увеличаване на мускулите). С течение на времето, когато започнете да тренирате и да се натоварвате повече, този процес на „събаряне и възстановяване“ ще се повтаря, което ще доведе до мускулен растеж и мускулен релеф . Микроскопичното счупване на мускулни влакна или малки разкъсвания води до онова „сковано“ усещане, което получавате след добра тренировка.

 

 

Какво се случва с тялото ми, когато приемам анаболи за релеф?

След като сте погълнали анаболен стероид (те могат да се инжектират или приемат под формата на таблетки), AAS (анаболно-андрогенен стероид) ще премине през кръвния ви поток и в крайна сметка ще достигне до мускулната тъкан. Оттук нататък, вашата мускулна тъкан ще абсорбира стероида чрез андрогенни рецептори, които всъщност са мускулните клетки, които получават докове. След като анаболът за релеф бъде доставен до вашите мускулни клетки, AAS взаимодейства с ДНК на вашата клетка. Това стимулира процеса на протеинов синтез, който от своя страна насърчава растежа на клетките и мускулния релеф.

Реакцията на тялото към AAS ще зависи от количеството и варианта на използвания стероид. Различните резултати могат да варират от по-тонизирана и слаба естетична физика до масивна, по-едра външност, изграждаща тялото. Спортистите обикновено ще експериментират с редица различни комбинации от стероиди в опит да постигнат желания мускулен релеф.

 

Могат ли да са опасни анаболите за релеф и растеж на мускулите

Много хора се питат: „Но ако стероидите ви карат да качвате мускули и подобрявате атлетичните си способности, тогава колко опасни могат да бъдат те?“ Списъкът с нежеланите реакции, дължащи се на злоупотребата със стероиди за мускулен релеф и растеж, обаче продължава да съществува. Лекарите по света оприличават неконтролираната употреба на стероиди с игра на руска рулетка, може да имате късмет и да не страдате от някоя от дългосрочните срочни странични ефекти на лекарствата, или може да нямате късмет и ефектите дори да стигнат до животозастрашаващи.

Коментарите са изключени.