Dyson Vassilias
hello@infosi.bg
Стара Загора, България
25/06/2024

9-те най-добри предимства от уроците по шах

уроци по шах

Играта на шах може да подобри когнитивните умения като памет, планиране и решаване на проблеми. Може също така да помогне за намаляване на симптомите на определени мозъчни състояния с уроци по шах.

Играта шах е обичана по целия свят. От Амстердам до Джънджоу хората се събират в дневни, кръчми, площади и библиотеки, за да си поиграят акъла на ценната карирана дъска. Защо хората са готови да посветят толкова време на играта? Несъмнено фактът, че шахът включва интензивно интелектуално предизвикателство, е много добро за здравето на вашия ум.

Продължете да четете, за да научите какви са ползите от играта на шах и защо да се запишем на уроци по шах.

Шахът развива способността да виждате от гледната точка на някой друг

Опитните шахматисти се научават да предвиждат следващите ходове на противника. За да предвиди какво ще направи друг човек по-нататък, играчът трябва да развие способността да приеме гледната точка на друг човек и да направи извод какво действие е вероятно да предприеме.

Поведенческите учени наричат ​​това тази способност да се види от друга гледна точка „теорията на ума“. Това е способност, която е от съществено значение за упражняване на емпатия и изграждане на здрави социални взаимоотношения. Проучване от 2019 г. установи, че шахът развива тази способност за възприемане на перспектива при деца, които ходят на уроци по шах.

Уроци по шах подобряват паметта

Може да не е изненадващо да научим, че опитните шахматисти имат силна памет. В края на краищата играта включва запомняне на множество комбинации от ходове и техните потенциални резултати.

Също така е интересно да се отбележи, че опитните шахматисти показват по-висока производителност, свързана с определен вид припомняне: слухова памет. Това е способността да запомните това, което сте научили чрез слуха.

Опитните шахматисти също имат по-добра от средната способност да запомнят и бързо разпознават визуални модели, които изследователите смятат, че идват от запомнянето на сложни шахматни позиции.

Шахът ви позволява да влезете в състояние на поток

Flow е дълбоко възнаграждаващо усещане за пълно участие, при което работите на върхово ниво на производителност в предизвикателна задача. Спортисти, хора на изкуството и артисти често описват навлизането във времева деформация, където са толкова изцяло фокусирани върху поставената задача, че осъзнаването им за всичко извън представянето изглежда изчезва.

Шахът издига вашата креативност

Изследователи от училище в Индия тестваха уменията за творческо мислене на две групи ученици. Едната група беше обучена на игра на шах, а другата не.

Тестовете изискваха от учениците да измислят алтернативни употреби на често срещани елементи и да интерпретират модели и значение в абстрактни форми. Учениците, които са играли шах, са постигнали по-високи резултати на тестовете. Изследователите заключават, че уроците по шах повишават способността на учениците да упражняват различно и творческо мислене.

Шахът води до по-добри умения за планиране

Шахматните игри са известни с дълги периоди на мълчаливо съзерцание, по време на които играчите обмислят всеки ход. Играчите прекарват време в очакване на отговорите на опонентите си и се опитват да предвидят всяка възможност. Този навик на ума – внимателно съзерцание и планиране – е една от ползите за когнитивното здраве от уроците по шах.

Поведенческите учени дадоха на две групи хора теста на Лондонската кула – тест за когнитивно функциониране, включващ колчета и мъниста – и измериха техните умения за планиране. Групата, която редовно играе шах, демонстрира значително по-добри умения за планиране от групата, която не играе шах. Освен това хората в групата по шах прекараха много повече време във вземане на решения по време на теста.

Шахът може да направи терапията по-ефективна

Някои съветници и терапевти играят шах с клиенти като средство за повишаване на самосъзнанието и изграждане на по-ефективни терапевтични взаимоотношения.

Считан за стратегия за творческа терапия, шахът ви позволява да видите реакциите си на стрес и предизвикателства, когато възникват в хода на мача. Вашият терапевт присъства, за да ви помогне да оцените вашите отговори и да научите повече за това защо реагирате на проблемите по начина, по който го правите.

Шахът може да предложи защита срещу развитието на деменция

В преглед на изследване от 2019 г. учените установиха, че сложната умствена гъвкавост, изисквана от шаха, може да помогне за предпазването на възрастните хора от деменция. Изследователите са открили доказателства, че играта, която предизвиква паметта, изчисленията, зрително-пространствените умения и способностите за критично мислене, може да помогне за намаляване на когнитивния спад и да отложи ефектите от деменцията с напредване на възрастта.

Шахът може да подобри симптомите на ADHD

В проучване от 2016 г., включващо 100 деца в училищна възраст с хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието. Изследователите включват редовни уроци по шах в многостранен подход за лечение. Учениците, които са участвали в този метод на лечение, са имали 41% намаление както на невниманието, така и на свръхактивността след курса на лечение.

Електронният шах може да помогне за предотвратяване на пристъп на паника

Не е имало широкомащабни проучвания в подкрепа на използването на шахматни приложения за намаляване на симптомите на паническа атака. В един казус от 2017 г. индивид, който е имал пристъпи на паника, е успял да използва приложение за шах на телефона. За да повиши чувството на спокойствие и да предотврати развитието на пристъп на паника.

Ключът към успеха беше в намирането на точното ниво на предизвикателство, което да ангажира вниманието му и да отвлече вниманието от неприятните чувства. За този потребител нива на трудност от 2 до 4 осигуриха точното количество ангажираност.

Коментарите са изключени.